menu
close
Home keyboard_double_arrow_right Nieuws keyboard_double_arrow_right De rol van medische keuringen: Interview met Lindell Chetwyn

De rol van medische keuringen: Interview met Lindell Chetwyn

In dit interview spreken we met Lindell Chetwyn, algemeen directeur van Rijbewijskeuringdirect, een landelijke organisatie die gespecialiseerd is in medisch specialistische keuringen voor mensen met specifieke gezondheidsklachten. In dit gesprek gaan we dieper in op haar rol, de uitdagingen binnen de organisatie, en het belang van deze keuringen voor de verkeersveiligheid.

Algemeen


Kun je ons vertellen wat Rijbewijskeuringdirect precies doet en welke rol jij hierin speelt?
Daarvoor is het belangrijk om het onderscheid tussen de verschillende medische keuringen te verhelderen.
Mensen met specifieke gezondheidsproblemen die hun rijbewijs willen halen of verlengen worden door het CBR doorverwezen naar een medisch specialist, zoals een cardioloog, neuroloog, internist of cardioloog, afhankelijk van het gezondheidsprobleem. Deze specialisten hebben een diepere kennis van de gezondheidstoestand en kunnen de rijgeschiktheid nauwkeuriger beoordelen. De medisch specialisten die deze keuringen uitvoeren zijn geregistreerd bij het CBR.

Mensen die geen specifieke gezondheidsproblemen hebben en die hun rijbewijs willen halen of verlengen kunnen naar een algemeen arts van hun eigen keuze gaan. De arts beoordeelt uw algemene gezondheid en controleert of u voldoet aan de rijbewijs-eisen. De artsen die deze keuringen uitvoeren zijn niet geregistreerd bij het CBR. Rijbewijskeuringdirect is een landelijke organisatie die zich specialiseert in de medisch specialistische keuringen bij specifieke gezondheidsklachten. Mijn rol als algemeen directeur bij Rijbewijskeuringdirect omhelst verantwoordelijkheid voor de gehele gang van zaken binnen – en rondom de organisatie. Ik werk hierbij nauw samen met de medisch directeuren van de verschillende medische specialismen.

Welke soorten keuringen biedt Rijbewijskeuringdirect aan voor mensen die hun rijbewijs willen verlengen?
Rijbewijskeuringdirect biedt rijbewijskeuringen bij de volgende, zeer ervaren, medisch specialisten:
Psychiater
AD(H)D, Autisme (ASS), psychose, depressie, bipolaire stoornis, angst of paniekstoornis, persoonlijkheidsstoornis.
Neuroloog
Epilepsie, MS, Parkinson, NMA, cognitieve stoornissen, dementie, herseninfarct of hersenbloeding, hersentumor, syncope, OSAS of andere slaapstoornis.
Internist
Diabetes mellitus, hypertensie, verminderde nierfunctie of dialyse, longziekte, bloedziekte, orgaantransplantatie, diep veneuze trombose, hypofyse tumor, andere aandoening.
Cardioloog
Aangeboren gebreken van hart en grote vaten, angina pectoris (pijn op de borst), bewustzijnsstoornis, Bypass Cardiomyopathie (hartspierziekte), chronisch hartfalen (hartzwakte), dotterbehandeling, hartinfarct, hartklepafwijking, hartritmestoornis, ICD, geleidingsstoornis van het hart, kransvatlijden, Pacemaker, steunhart (VAD), andere cardiologische aandoening.

Vragen over specifieke keuringen


Kun je meer vertellen over de psychiatrische keuringen die jullie uitvoeren, bijvoorbeeld voor mensen met ADHD of autisme? Hoe verloopt zo’n keuring?
Zeker! Alle keuringen bij Rijbewijskeuringdirect doorlopen hetzelfde proces:
1. Betrokkene maakt online eenvoudig een afspraak voor de keuring, op een geschikte locatie en tijd.
2. Betrokkene vult voorafgaand aan de keuring een vragenlijst over de gezondheid in.
3. De medisch specialist leest voorafgaand aan de keuring de vragenlijst door, de verwijsbrief van het CBR en eventueel aanvullende informatie die is meegestuurd door het CBR of in de vragenlijst.
4. De keuring vindt plaats op de keuringslocatie. De medisch specialist stelt vervolgvragen en verduidelijking bij de al ontvangen informatie, specifiek met betrekking tot ADHD of autisme. De specialist doet, indien nodig, een aantal tests.
5. De medisch specialist schrijft de rapportage. Als de rapportage gereed is, dan ontvangt betrokkene een betaalverzoek. Nadat is betaald, kan de rapportage worden ingezien en gecontroleerd op feitelijke onjuistheden. Eventueel wordt de rapportage daarna aangepast.
6. Als betrokkene akkoord is met de rapportage, wordt deze naar het CBR gestuurd.
7. Het CBR maakt op basis van het keuringsrapport een beslissing over de rijgeschiktheid.

Wat houdt een neurologische keuring in bij aandoeningen zoals epilepsie of dementie, en welke criteria worden er gehanteerd bij het beoordelen van rijgeschiktheid?
Het CBR kan besluiten dat mensen met dementie, epilepsie of andere neurologische aandoeningen een rijbewijskeuring moeten ondergaan om te bepalen of ze veilig kunnen rijden. Mensen met lichte dementie kunnen soms nog gewoon rijden. Maar als de dementie erger wordt dan wordt het moeilijker om overzicht te houden bij druk verkeer. Mensen met epilepsie kunnen een epileptische aanval krijgen en bewusteloos raken. In beide gevallen kan het gevaarlijk zijn om auto te rijden en wil het CBR de rijgeschiktheid onderzocht hebben voordat het rijbewijs wordt uitgegeven of verlengd. Voor het beoordelen van de rijgeschiktheid gelden strenge regels waaraan medisch specialisten zich moeten houden. De Regeling eisen geschiktheid 2000 van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vormt de basis voor de geschiktheidsbeoordelingen. In hoofdstuk 7 van deze regeling staan de exacte criteria voor het beoordelen van de rijgeschiktheid beschreven.

Bij internistische keuringen, zoals voor mensen met diabetes of hoge bloeddruk, wat zijn de belangrijkste factoren die worden meegenomen in de beoordeling?
Ook hiervoor geldt dat de criteria van de Regeling eisen geschiktheid 2000 van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat bepalend zijn. In hoofdstuk 5 van deze regeling staan de exacte criteria voor het beoordelen van de rijgeschiktheid beschreven. Deze criteria verschillen per aandoeningen en zijn dus voor iemand met diabetes anders dan voor iemand met een hoge bloeddruk.

Vragen over het proces en de impact


Hoe worden de keuringsresultaten gerapporteerd aan de medische adviseurs van het CBR, en hoe verloopt de communicatie tussen Rijbewijskeuringdirect en het CBR?

Alle rapportages worden veilig en zonder vertraging via Zorgdomein aan het CBR gerapporteerd. ZorgDomein is een onafhankelijk digitaal zorgplatform in Nederland.

Welke uitdagingen komen jullie tegen bij het uitvoeren van keuringen voor mensen met complexe medische achtergronden, zoals meerdere diagnoses (bijv. ADHD én diabetes)?
Geen! Complexe medische achtergronden en meerdere diagnoses komen regelmatig voor. De medisch specialisten bij Rijbewijskeuringdirect zijn zeer ervaren in hun vakgebied, zowel met betrekking tot hun werkzaamheden in ziekenhuizen of instellingen, als in het uitvoeren van rijbewijskeuringen.

Kun je uitleggen hoe het proces verloopt wanneer een cliënt bezwaar maakt tegen een negatief keuringsadvies?
Betrokkenen die het niet eens zijn met het advies dat volgt uit de keuring bij Rijbewijskeuringdirect hebben meerdere opties.
Optie 1: Herkeuring aanvragen. Dit betekent een nieuwe medische beoordeling door een andere arts.
Optie 2: Bezwaar maken: Als betrokkene nog steeds niet tevreden is met het nieuwe besluit na de herkeuring, dan kan hij/zij bezwaar maken door een bezwaarschrift in te dienen bij het CBR. In dit bezwaarschrift geeft de betrokkene aan waarom hij/zij het niet eens bent met de beslissing en welke argumenten er zijn om te onderbouwen waarom hij/zij toch geschikt is om te rijden.

Vragen over cliënten en de maatschappij


Hoe ervaren cliënten over het algemeen het proces van een medische keuring voor hun rijbewijs? Wat zijn de meest voorkomende zorgen die zij hebben?
Uitstekend! Hoe weten we dat? Bij Rijbewijskeuringdirect wordt aan alle betrokkenen gevraagd wat ze van hun keuring vonden. Dit loopt via Trustpilot, een online reviewplatform dat eerlijke feedback van klanten over hun service-ervaringen uitvraagt. Met het hele team werken wij dag en nacht aan het zo soepel en snel mogelijk laten verlopen van de keuringen. Wij zijn dan ook enorm trots op onze beoordelingen op Trustpilot, die hier te lezen zijn: https://nl.trustpilot.com/review/rijbewijskeuringdirect.nl

Er zijn betrokkenen die het (en dat is heel goed te begrijpen) vervelend vinden dat ze een medische keuring moeten ondergaan, om meerdere redenen:
Rijbewijskeuringen kosten geld en moeten door betrokkenen zelf betaald worden. Het voelt soms als onrechtvaardig – ze hebben al iets vervelends en dan moet er ook nog betaald worden om gekeurd te worden. Rijbewijskeuringdirect houdt de kosten zo laag mogelijk. De onderzoeken op locatie duren vaak niet heel lang, maximaal 15 minuten. Dit lijkt kort voor het bedrag dat uiteindelijk voor een keuring moet worden betaald. Medisch specialistisch onderzoek is echter kostbaar, daarom worden de onderzoeken zo efficiënt mogelijk ingericht. Naast het onderzoek op locatie besteedt de medisch specialist aanvullende tijd aan het inlezen en het schrijven van het rapport.

Hoe zorgt Rijbewijskeuringdirect ervoor dat keuringen eerlijk en objectief worden uitgevoerd, vooral in gevallen van complexe of omstreden diagnoses?
Voor het beoordelen van de rijgeschiktheid gelden strenge regels waaraan medisch specialisten zich moeten houden. De Regeling eisen geschiktheid 2000 van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vormt de basis voor de geschiktheidsbeoordelingen. Medisch specialisten hebben zich daarnaast te houden aan hun beroepscode. Houdt een arts zich niet aan deze code of de eisen met betrekking tot rijgeschiktheidskeuringen, dan kan dit grote gevolgen hebben met betrekking tot de mogelijkheid tot het uitvoeren van het beroep. Medisch specialisten voeren hun werkzaamheden daarom altijd met de grootste zorgvuldigheid uit.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de keuringen toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen die mogelijk minder mobiel zijn of moeite hebben met technologie?
Alle locaties van Rijbewijskeuringdirect zijn rolstoeltoegankelijk en het inplannen van een onderzoek op de website van Rijbewijskeuringdirect gaat heel gemakkelijk. Een emailadres is wel nodig.

Toekomst en ontwikkelingen


Welke ontwikkelingen zie jij op het gebied van rijbewijskeuringen en de manier waarop medische aandoeningen invloed hebben op de rijgeschiktheid in de komende jaren?

Het bewaken van de rijveiligheid in een dichtbevolkt land als Nederland is van groot belang. Wij zijn dan ook blij hier via rijbewijskeuringdirect aan bij te dragen. Ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie (AI) zullen in de komende jaren een grote vlucht nemen. Mijn verwachting is dat rijbewijskeuringen met behulp van AI in de nabije toekomst nog efficiënter uitgevoerd zullen worden, hetgeen mogelijk zou kunnen leiden tot lagere tarieven en snellere processen. Daarnaast zal AI steeds meer geïntegreerd worden in het ontwerp van auto’s. Wie weet kunnen mensen met specifieke aandoeningen in de toekomst ‘hulp’ krijgen van hun auto om de rijveiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld omdat de auto de reactiesnelheid van de bestuurder continu in de gaten houdt en correcties uitvoert. Dit zou ertoe kunnen leiden dat mensen met bepaalde aandoeningen die nu niet meer mogen rijden, langer aan het verkeer kunnen blijven deelnemen.

Welke voordelen hebben de leden van Allemaal Aafje bij Rijbewijskeuringdirect? 

Als lid van Allemaal Aafje ontvangt u 5% korting op uw specialistische rijbewijskeuring. U kunt hier een afspraak maken voor een keuring.

Gerelateerde nieuws

Bekijk alle
In dit interview spreken we met Lindell Chetwyn, algemeen directeur van Rijbewijskeuringdirect, een landelijke organisatie die gespecialiseerd is in medisch specialistische keuringen voor mensen met specifieke gezondheidsklachten. In dit gesprek gaan we dieper in op haar rol, de uitdagingen binnen de organisatie, en het belang van deze keuringen voor de verkeersveiligheid.
Allemaal Aafje is een samenwerking gestart met 'Brillen bij u thuis', een service die professionele oogzorg bij u aan huis biedt. Als lid van Allemaal Aafje profiteert u nu van een speciaal voordeel: bij de aanschaf van een bril ontvangt u een gratis zonnebril. Deze service maakt het mogelijk om uw oogzorg thuis te regelen, zonder dat u naar een optiekwinkel hoeft te gaan.
Voor veel mensen is het echter nog lastig om alle digitale mogelijkheden te begrijpen en gebruiken. Heeft u vragen over digitale zaken? Dan is de Digihulplijn er om u te helpen! Dit is een hulplijn die speciaal is opgezet om al uw vragen over digitale onderwerpen te beantwoorden.